Camasa pentru smoking – 6 combinatii de EVITAT atunci cand trebuie sa te imbraci elegant

Camasa pentru smoking – 6 combinatii de EVITAT atunci cand trebuie sa te imbraci elegant
Timp de citit: 5 minute

Evenimentele pretentioase, receptiile galante, balurile organizate in scop caritabil si petrecerile stilate impun un dress code aparte. Nimic nu bucura privirea mai mult decat invitatii care il respecta, care si-l insusesc si care il poarta cu stil si eleganta.

Cuprins

  1. Cum si unde e cazul sa porti camasa pentru smoking
  2. Invata din greseli: 6 combinatii care includ camasa de smoking, pe care le poti evita

2.1. Asa NU: camasa smoking si blugi

2.2. La un costum clasic, nu e cazul sa porti camasa de smoking

2.3. Fii pe aceeasi lungime de unda cu evenimentul la care iei parte

2.4. Nu include camasa de smoking in tinuta office

2.5. Camasa pentru smoking purtata la o intalnire romantica? Doar daca are loc in cadrul unui eveniment select 

2.6. Nu amesteca piesele vestimentare! Ramai ancorat in aceeasi poveste  

Smokingul este una dintre cele mai fascinante piese vestimentare, cu o istorie aparte si un rafinament care-l fac sa fie preferat de catre cei mai eleganti gentlemani. In trecut, acesta era realizat din catifea si brocart, cu accente de matase si broderii care aminteau de tinutele militare specifice vremurilor respective.






Jacheta de smoking, asa cum o cunoastem azi, a aparut pe la jumatatea anilor 1800, fiind confectionata din casmir sau catifea. In urma Razboiului din Crimeea, tutunul turcesc a capatat un renume aparte in randul domnilor din Marea Britanie, care obisnuiau, dupa cina, sa se retraga in biblioteca pentru a fuma, nu inainte de a se imbraca cu ”jacheta pentru fumat” (smoking). In acest mod, hainele lor erau protejate de fum, dar si de scrum.

Timpul a trecut, anii s-au scurs, iar smokingul si-a revendicat un loc aparte nu doar in spatele birourilor din biblioteca, ci direct pe scena selecta a modei de pretutindeni. In anii `50, icon-urile marelui ecran si ai celebrelor scene muzicale – Dean Martin, Gary Grant, Frank Sinatra – au inceput sa poarte din ce in ce mai des sofisticatul costum, care deja nu mai era o simpla ”haina pentru fumat”. In acele vremuri, smokingul devenea sinonim cu viata glamour de la Hollywood.

 

Ca o curiozitate sau ca un ”stiai ca…” extrem de interesant, Fred Astaire era atat de atasat de jacheta sa de smoking, incat, a fost inmormantat cu ea. Azi, smokingul nu se mai refera doar la acest element care l-a consacrat, ci la o intreaga tinuta, din componenta careia fac parte si pantalonii, camasa de smoking, pantofii eleganti, butonii, papionul, etc.  Important este sa stii cum si unde sa porti acest outfit, cum sa ti-l alegi, astfel incat sa arati impecabil si sa te simti confortabil.

1. Cum si unde e cazul sa porti camasa pentru smoking





Dupa cum mentionam mai sus, din tinuta de smoking face parte si camasa. Obligatoriu de culoare alba, impecabila, din materiale de calitate (de preferat bumbac), camasa pentru smoking trebuie aleasa astfel incat sa iti vina ca turnata, dar fara a te strange si a-ti crea un disconfort. Depinde de tine ce croiala alegi: una cu guler rotund pentru papion – turndown collar –, una cu mansete duble pentru a-i adauga butoni sau una cu plastron – perfecta pentru a fi purtata la cele mai sofisticate ceremonii. Astfel, daca esti invitat la un bal, la o petrecere caritabila sau la o nunta care impune un dress code ultra elegant, poti opta pentru smoking si tot ceea ce presupune acesta, de la celebra jacheta, plus camasa distincta, pana la pantofii de lac si accesoriile elegante (butoni, papion) care intregesc tinuta.


 

2. Invata din greseli: 6 combinatii care includ camasa de smoking, pe care le poti evita

Nimeni nu s-a nascut invatat, iar greselile vestimentare sunt foarte comune. Important este sa inveti din ele și sa le eviti pe viitor. Chiar daca ai in casa si un smoking si o camasa aferenta, ai grija cum le combini atunci cand trebuie sa iei parte la un eveniment.

2.1. Asa NU: camasa smoking si blugi

Daca, de obicei, poti purta jeansi cu o camasa obisnuita si cu un sacou clasic, pentru a obtine o tinuta casual, ei bine, cea de smoking nu face casa buna cu blugii. Asadar, evita astfel de asocieri, care nu vor face decat sa te coboare pe panta ridicolului, in loc sa iti ofere imaginea pozitiva pe care ti-o doresti.

2.2. La un costum clasic nu e cazul sa porti camasa de smoking

Costumul clasic are propria lui gama de camasi. Acestea nu sunt neaparat albe si nici macar monocrome, ca sa nu mai vorbim ca nu trebuie sa aiba obligatoriu mansete care se preteaza la purtarea butonilor si nici guler rotund pentru papion. Prin urmare, nu purta mult prea pretentioasa camasa de smoking cu un astfel de costum, ci pastreaz-o pentru combinatia selecta, care a si consacrat-o.

2.3. Fii pe aceeasi lungime de unda cu evenimentul la care iei parte

Atunci cand esti invitat la un garden party, iar pe invitatie este trecut dress code casual sau cocktail, iar tu te imbraci in smoking, ceva este in neregula cu tinuta ta: nu este potrivita contextului si vestimentatiei impuse de eveniment. Ai grija si respecta intocmai indicatiile respective sau tine cont de natura ceremoniei si imbraca-te corespunzator.

2.4. Nu include camasa de smoking in tinuta office

Ținuta office este lejera si se indreapta inspre stilul casual si informal al zilelor degajate, in vreme ce o camasa de smoking este asociata nu doar elegantei si rafinamentului, ci si unei atitudini serioase. Pe scurt, nu se preteaza unei tinute obisnuite de birou.

2.5. Camasa pentru smoking purtata la o intalnire romantica? Doar daca are loc in cadrul unui eveniment select

Daca ai o intalnire romantica la un restaurant mai putin pretentios, mai bine optezi pentru un costum clasic si o camasa alba din acelasi registru. Daca intalnirea va avea loc intr-un cadru select, atunci da, tinuta smoking este bine aleasa.

2.6. Nu amesteca piesele vestimentare! Ramai ancorat in aceeasi poveste

Imagineaza-ti urmatoarea combinatie: sacou sau vesta, camasa de smoking si pantaloni chino, toate in culori diferite. Plus pantofi si o sapca sport. Ciudat, nu? Ei bine, pentru a evita astfel de situatii, ramai in aceeasi poveste si opteaza pentru combinatii vestimentare corespunzatoare.

 

Poti alege cu usurinta stilul vestimentar, daca tii cont de evenimentul la care participi si de dress code-ul impus. In acelasi timp, orice tinuta ai purta, fie ca este una eleganta, rafinata, fie ca este una casual, relaxata, este important sa te simti confortabil si increzator. Restul va veni de la sine!  

Sursa foto: Shutterstock.com & gama.ro

Suport clienti Luni - Vineri: 08:00 - 16:00
Sambata: Inchis
Duminica: Inchis

0722604724 comenzi@gamasibiu.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!